Lysskulptur i Hamsuns rike

Kunstneren Calina Pandele Yttredal er tilbake på stedet hun har vært betatt av i 14 år, og nå er hennes lysskulptur «Wind-Eye» satt opp akkurat der.

Om morgenen 29
Tranøy har fått en ny attraksjon og et landemerke, og folk fra bygda begynte å samle seg der om kveldene for å betrakte lysskiftningene i kombinasjon med kveldslyset og solnedgangen.

Tekstgrunnlag og illustrasjoner: Calina Pandele Yttredal, tekstredigering: Halvor Gudim

Wind-Eye står på Tranøy i Nordland, og verket er bestilt av Kunstpark Tranøy i anledning jubileet ”Tranøy Fyr i 150 år”. Den offisielle åpningen ble foretatt av fylkesmann i Nordland Hill-Marta Solberg, og lysskulpturen ble introdusert av formann i Kunstpark Tranøy, Fred–Eddy Dahlberg og regiondirektør i kystverket, Fridjof Wangsvik. -Møtet mellom meg og Tranøy Kunstpark skjedde etter et foredrag på Nordnorsk Opplevelseskonferanse i Narvik i 2012. Arbeidet med lysskulpturen begynte for cirka et og et halvt år siden, men historien går 14 år tilbake. Jeg var på besøk hos venner i Kjøpsvik. De ønsket å vise meg en helt spesiell plass hvor de pleide å ta med gjester. Det var Tranøy. Da stiftet jeg bekjentskap med den gamle kramboden med sine blåmalte vegger, hvor Hamsun hadde sin første jobb, og som i dag huser Hamsungalleriet. Så spaserte vi til Tranøy Fyr. Det var perfekt sommervær, og jeg ble umiddelbart betatt av dette stedet, som jeg aldri kom til å glemme, sier Yttredal.

GlasskuleKopper
Soloppgang på Tranøy

Wind-Eye er cirka 2,5 m høy, og ble skapt gjennom et samarbeid mellom flere bedrifter. Bygging av konstruksjonen og programmeringen av lyset er gjort hos Kreativ Plast på Nøtterøy. I Oslo ble det laget arbeidstegninger, skisser og beskrivelser, og betongfundamentet ble støpt på Tranøy. Glasskulen som det sentrale elementet i skulpturen er 26 cm i diameter, og med en vekt på cirka 23 kg. Den er spesialkonstruert, produsert og formet på Hadeland Glassverk, og er den største kulen glassverket har laget. Produksjon samt en forsiktig gradvis nedkjøling tok mer enn to måneder. Glasskulen hviler på et gjennomsiktig plastrør med diameter 20 cm. I bunnen av røret ligger 6 RGB LED som gjennomlyser glasskulen nedenfra. Lyset som strømmer gjennom glasskulen og belyser frisene og pyramiden på toppen. Pyramiden er laget av TruLed Plexiglass og fanger inn lyset på en spesiell måte. Lyset er programmert av Yttredal med fire hovedtemaer som hver har 16 underscenarioer som går i loop, og med ulik hastighet.

Avduking F
Regiondirektør Fridtjof Wangsvik fra Kystverket avduket skulpturen og sa blant annet: -Vi ser resultatet av en svært lang prosess som startet fra en personlig opplevelse nettopp her på Tranøy. Tranøy Fyr er en av mange inspirasjonskilder som ligger til grunn for Yttredals skulptur. Andre er lys, landskap, historie. Vi ser et kunstverk som er konkret men med klare abstrakte elementer. Det er ikke tilfeldig plassert. Stedet er valgt med omhu.

-Jeg tillater meg å se på kulen som en slags parallell til linsen på Tranøy Fyr, sier Fridtjof Wangsvik i sin tale. – Lysskulpturen skal kunne assosieres til en fyrlykt og en varde, sier kunstneren. -Jeg har spesielt lagt vekt på å arbeide med uttrykket slik at det blir integrert i omgivelsene. Betongfundamentet er lysskulpturens sokkel og en del av skulpturen. Det skal oppleves som om Wind-Eye vokser opp av jorden. Lysnyansene som strømmer gjennom glasskulen er beslektet med de i naturen, og vil fremstå forskjellig om morgenen før soloppgang, midt på dagen, ved solnedgang, i skumringslyset eller om natten. Avhengig av vær og årstid vil den spille sammen med naturlyset og landskapet rundt. Fjord og fjell gir et fantastisk bakteppe for lysskulpturen som er plassert på Loshaugen, et utsiktspunkt på Tranøy, sier hun.

www.calinayttredal.com

Wind-EyeNatt1
Den halvtransparente pyramiden står på toppen av metallkonstruksjon som reiser seg over glasskulen fra fire punkter. Pyramiden reflekterer lyset på en spesiell måte. En frise med fire ulike temaer er montert horisontalt under pyramiden. Utgangspunktet til frisene var håndtegninger som ble overført til et dataprogram, og som deretter ble frest ut i metall. De fire temaene er fyrtårn, losenes historie, natur og dyreliv og urbefolkning.

Kontaktinfo

ledige stillinger

KAM/Lysdesigner Retail Belysning

itab prolight

ITAB Prolight tilbyr profesjonelle belysningssystemer til detaljhandelen i Europa. Vår jobb består av lysplanering, lysdesign og leveranser av energieffektive og inspirerende belysningssystemer for alle typer av butikkmiljøer. 

NTNU Fakultet for arkitektur lyser ut 10 stillinge...

NTNU_logo2014_norsk_png_730

To av disse stillingene er relatert til LYS

Se annonsen her, det gjelder stillinger nummer 5 og 6.

 

ERCO søker distriktsansvarlig

erco_logo med hvit ramme

Vi søker en distriktsansvarlig med salgsområde i Midt- og Nord-Norge.Vi ser etter en tydelig og engasjert salgskonsulent som vil ha en sentral rolle i videreutvikling av markedsposisjonen vår i Norge.

Se alle stillinger

Mange inntrykk på Light+Building

140330_MG_8957
Noen stikkord for Light and Building messen i år var: Kun LED over alt, Tunable white, spesialtilpasset belysning av matvarer, utskiftbare moduler og styresystemer med app fra smarttelefon. Det var vel ikke året for revolusjoner, men som ble vist vitnet om stadig høyere lyskvalitet og utnyttelse av LED teknologiens egenskaper.

Fem nominerte prosjekter til Norsk Lyspris 2014

norsk-Lyspris-nominerte-2014

Juryen har kommet frem til fem prosjekter som er nominert til Norsk Lyspris 2014. Vinneren er blant disse, og kåringen skjer 20. november. 

Ny belysning på Akershus festning og slott

131206_67C9500_akershus

Akershus festning har nå fått sin riktige og dominerende plass i Oslos bybilde. Den nye belysningen ble offisielt tent av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide den 5. desember. Det har vært et svært omfattende prosjekt, noe lysdesigneren Erik Selmer fortalte kort om under åpningsarrangementet. Artikkel om den nye belysningen står i LYS nummer 4/2013.